Δευτέρα 20 Απριλίου 2015

ΤΡΟΦΗ ΜΕ ΣΚΕΨΗ...(1)

Η καμπάνια «ΤΡΟΦΗ με ΣΚΕΨΗ» της ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΟΜΑΔΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ακολουθεί την κεντρική ιδέα του Προγράμματος Περιβάλλοντος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τον εορτασμό της παγκόσμια ημέρας περιβάλλοντος, 5 Ιουνίου για το έτος 2013 που είχει τίτλο «THINK.EAT.SAVE». Η καμπάνια αυτή στοχεύει στον περιορισμό των απορριμμάτων-αποβλήτων που προέρχονται από τον τομέα της εστίασης από την παραγωγή έως την κατανάλωση, στην εξοικονόμηση τροφής, πρώτων υλών και φυσικών πόρων έτσι ώστε να επαρκούν για τον ανερχόμενο πληθυσμό της γης αλλά και στην μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος που οφείλεται στην κατανάλωση τροφών.
Η ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΟΜΑΔΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ προκειμένου να ευαισθητοποιήσει το ευρύ κοινό αλλά και ειδικές ομάδες όπως επαγγελματίες εστίασης, επιχειρήσεις, γονείς και μαθητές, για την ανάγκη υιοθέτησης ποιοτικών και υγιεινών διατροφικών συνηθειών, την επιλογή τροφίμων φιλικών προς το περιβάλλον αλλά και την ανάγκη ανάπτυξης καταναλωτικών πρακτικών που σέβονται τόσο το περιβάλλον όσο και την τσέπη μας δημιούργησε την παρούσα έκδοση, που περιλαμβάνει πρακτικούς τρόπους υιοθέτησης των παραπάνω αρχών.

ΛΙΓΗ ΤΡΟΦΗ για ΣΚΕΨΗ
  • wed31,3 δισεκατομμύρια τόνοι τροφίμων καταλήγουν στα σκουπίδια παγκοσμίως.
  • Στη Ευρώπη από τις ποσότητες που παράγονται ανά κλάδο απορρίπτεται: το 25% των δημητριακών, το 19% των φρούτων και λαχανικών, το 11% του κρέατος, το 11% των ειδών αλιείας και το 7% του γάλακτος.
  • Στις αναπτυγμένες χώρες οι καταναλωτές και οι επαγγελματίες που εμπλέκονται με τον τομέα τις εστίασης απορρίπτουν 300 εκατομμύρια τόνους τροφίμων που είναι κατάλληλα για κατανάλωση. Η ποσότητα αυτή είναι ικανή να χορτάσει 900 εκατομμύρια ανθρώπων που βιώνουν καθημερινά το αίσθημα της πείνας (FAO).
  • Το ενεργειακό αποτύπωμα της τροφής επηρεάζεται όχι μόνο από την απόσταση που έχει ταξιδέψει η τροφή αλλά και από την ενέργεια που απαιτείται για την παραγωγή της.
  • Η παραγωγή ενός κιλού σιταριού απαιτεί 750 λίτρα νερού, ενώ για ένα κιλό μοσχαρίσιο κρέας απαιτούνται 100.00 λίτρα.
  • Η βιομηχανία κρέατος παράγει 18% των αέριων εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου σε όλο τον κόσμο, ποσοστό μεγαλύτερο από αυτό για το οποίο ευθύνεται ο κλάδος των μεταφορών.
  • Προσανατολιστείτε σε μια υγιεινή διατροφή η οποία περιλαμβάνει ποικιλία τροφίμων. Βασίστε τη διατροφή σας σε τρόφιμα πλούσια σε υδατάνθρακες, φρούτα και λαχανικά.
  • Φροντίστε η διατροφή σας να περιλαμβάνει σωστές ποσότητες, να τρώτε συχνά γεύματα και να λαμβάνετε πολλά υγρά.
  • Μη νιώθετε ενοχές για τροφές που απολαμβάνετε. Καταναλώστε με μέτρο και εντάξτε στην καθημερινότητα σας άσκηση που θα σας προσφέρει ευεξία.

Γιώργος Καζαντζόπουλος – Νίκος Ψημμένος - ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΟΜΑΔΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ 
www.teamfortheworld.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου