Πέμπτη 30 Απριλίου 2015

Συνοπτικός εννοιολογικός χάρτης! Τέλος γ' φάσης του project!


Τελειώνοντας το Project μας σημειώσαμε στον πίνακα τις σημαντικότερες θεματικές με τις οποίες ασχοληθήκαμε!!!

ΑΠΟΤΥΠΩΜΑ ΤΟΥ ΔΙΟΞΕΙΔΙΟΥ ΤΟΥ ΑΝΘΡΑΚΑ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΣΤΑΔΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ

Στην τάξη μελετήσαμε το παράδειγμα παραγωγής ενός φρέσκου χυμού πορτοκάλι στις ΗΠΑ!
Συγκεκριμένα είδαμε το αποτύπωμα του άνθρακα πώς διανέμεται στο κάθε στάδιο (παραγωγή, επεξεργασία, μεταφορά, συσκευασία) μέχρι να φτάσει στην αγορά. Η παρακάτω εικόνα απεικονίζει τα δεδομένα...τα οποία προβλημάτισαν ιδιαίτερα τα παιδιά!Μάλιστα, ένας μαθητής σχολίασε: "Πω πω!Πόση ενέργεια πετάμε πετώντας τον μετά στα σκουπίδια...". Αξίζει να σημειωθεί πως το αποτύπωμα του άνθρακα διαφοροποιείται από χώρα σε χώρα. Επομένως τα παρακάτω στοιχεία μπορεί να είναι διαφορετικά σε κάποια άλλη χώρα.


της Ελένης Κλημαντή

Σχεδιάζοντας την πορεία των προϊόντων...


της Κατερίνας Γκάτζο

του Σπύρου Αντωνίου


THINK EAT SAVE!!!

Ένα βίντεο σχετικό με όσα ήδη έχουμε συζητήσει για την πορεία που ακολουθούν τα προϊόντα από την παραγωγή, την κατανάλωση μέχρι και την κατάληξή τους στους κάδους απορριμμάτων...

ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΦΤΙΑΧΝΟΥΝ ΤΑ ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΚΑΙ ΠΟΙΗΜΑΤΑ!!!

 της Ελένης Κλημαντή
 της Αριάδνης Τσικούρη και της Βίκυς Γενημαχλελή
της Μαρίας Χωρίτη

ΤΑ ΣΥΝΘΗΜΑΤΑ ΜΑΣ!!!















ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΦΤΙΑΧΝΟΥΝ ΤΑ ΣΥΝΘΗΜΑΤΑ ΤΟΥΣ!

 Οι μαθητές και οι μαθήτριες ετοιμάζουν τα συνθήματά τους τελειώνοντας το project!!!







Οι διατροφικές επιλογές της τάξης μας!

Και ολοκληρώνοντας σιγά σιγά το project μας, κολλήσαμε σε κάθε ομάδα τη φωτοτυπία που βλέπετε στη διπλανή εικόνα όπου οι μαθητές και οι μαθήτριες της εκάστοτε ομάδας θα συμπληρώνουν σε καθημερινή βάση το πρωινό που επιλέγουν να καταναλώσουν!
Αξίζει να επισημανθεί πως στο πάνω μέρος του πίνακα υπάρχει θετική βαθμολογία, ενώ για κάθε ανθυγιεινή επιλογή υπάρχει αρνητική βαθμολογία!Έτσι, ευελπιστούμε αυτή η ενέργεια να δώσει κίνητρο στους μαθητές για επιλογή ενός υγιεινού τρόπου διατροφής!
Παρακάτω παραθέτουμε φωτογραφικά στιγμιότυπα κατά τη διάρκεια της καταγραφής του πίνακα...!!!



Τέλος, θα πρέπει να συγχαρούμε τη μαθήτρια Ραφαέλα Αβντιού για την υπέροχη ζωγραφιά που έκανε, η οποία διακόσμησε και τον πίνακά μας!

Παρασκευή 24 Απριλίου 2015

Αξίζει να δείτε...

Η εικόνα (δημιουργός: Κατερίνα Βλάχου) απεικονίζει παραστατικά τη ζάχαρη που περιέχει το κάθε προϊόν από τα παρακάτω... Ίσως, λοιπόν, σας κάνει να αλλάξετε κάποιες διατροφικές σας συνήθειες!!!

Πέμπτη 23 Απριλίου 2015

Αποτύπωμα νερού...Ας δούμε και αυτό...

Όπως μπορείτε να δείτε οι διατροφικές μας επιλογές επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό το περιβάλλον. Η  συχνή επιλογή για παράδειγμα του κρέατος στο καθημερινό μας πιάτο, συμβάλλει πέρα απ' την αύξηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα και στη μείωση των φυσικών μας πόρων και συγκεκριμένα του νερού...



Αποτύπωμα του άνθρακα και αποτύπωμα του νερού!

Επειδή η κατανόηση του αποτυπώματος τους άνθρακα είναι λίγο "σύνθετη" για να την κατανοήσουμε πλήρως...βρήκα αυτό το υπέροχο άρθρο απ' τη WWF (http://kalyterizoi.gr/new/ti-einai-telika-apotypoma-tis-diatrofis-mas) το οποίο -αν και δεν το συνηθίζω- θα σας παραθέσω ένα μέρος του αυτούσιο...

Μπορεί πολλοί από εμάς να μην το συνειδητοποιούμε, αλλά η διατροφή μας αποτελεί τον σημαντικότερο παράγοντα υποβάθμισης του φυσικού περιβάλλοντος. Σκεφτείτε μόνο ότι η παραγωγή των τροφίμων απαιτεί μεγάλες εκτάσεις καλλιεργήσιμης γης, πολύτιμες πρώτες ύλες, αφθονία νερού και, φυσικά, ενέργεια. Για την αποτίμηση όλων αυτών των εισροών , οι επιστήμονες κάνουν λόγο για το«περιβαλλοντικό αποτύπωμα» της διατροφής μας μέσα από δύο βασικούς δείκτες μέτρησης: το αποτύπωμα άνθρακα και το αποτύπωμα νερού.
Πίσω από τη μέτρηση αυτών των δύο δεικτών προβάλλει ο  κύκλος ζωής των τροφίμων, δηλαδή, η πορεία τους από τον τόπο παραγωγής τους (χωράφι ή στάβλο) μέχρι και το πιάτο μας. Συμπεριλαμβάνονται επίσης τα στάδια της επεξεργασίας, της μεταφοράς και της συντήρησης των τροφίμων, ενώ σε κάθε στάδιο ζωής του τροφίμου προστίθενται ενέργεια και νερό. 
Το αποτύπωμα άνθρακα με απλά λόγια
Ας ξεκινήσουμε λέγοντας ότι η διαδικασία παραγωγής των τροφίμων διαφέρει από χώρα σε χώρα, ενώ το διαφορετικό είδος ενέργειας που χρησιμοποιείται σε κάθε χώρα οδηγεί σε διαφορετική επιβάρυνση του αποτυπώματος άνθρακα. Κατά συνέπεια, το ανθρακικό αποτύπωμα (δηλαδή τα κιλά ή γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα** ανά κιλό τροφίμου) ακόμα και για το ίδιο προϊόν διαφοροποιείται από περιοχή σε περιοχή. 

Για παράδειγμα, το ανθρακικό αποτύπωμα ενός λίτρου φρέσκου χυμού πορτοκαλιού στις ΗΠΑ ανέρχεται σε 900 γραμμάρια ισοδυνάμων διοξειδίου του άνθρακα. Από αυτά, το 37% αποδίδεται στην καλλιέργεια των πορτοκαλιών, το 23% στην επεξεργασία τους για την παραγωγή του χυμού, το 22% στη μεταφορά για τη διανομή του χυμού, ενώ τέλος το 18% αποδίδεται στα υλικά συσκευασίας του χυμού.
Παρατηρώντας τα δεδομένα του Πίνακα 1, φαίνεται ξεκάθαρα ότι το ανθρακικό αποτύπωμα των παραγωγικών ζώων είναι μεγαλύτερο από αυτό των φρούτων και των λαχανικών. Αυτό οφείλεται κατά πολύ στο ότι τα ζώα (ειδικά τα μηρυκαστικά)  παράγουν μεθάνιο, ένα αέριο το οποίο είναι 25 φορές πιο ισχυρό αέριο του θερμοκηπίου από το διοξείδιο του άνθρακα, αλλά και στη διαχείριση της κοπριάς τους, η οποία επίσης παράγει ισχυρά αέρια του θερμοκηπίου.
Τέλος, τα νοικοκυριά συμβάλλουν στη μεγέθυνση του ανθρακικού αποτυπώματος των τροφίμων καθώς στο σπίτι, τα τρόφιμα συντηρούνται στο ψυγείο και μαγειρεύονται. Έτσι, απαιτούν πρόσθετη ενέργεια που μπορεί να φτάσει μέχρι και το 1/3 της συνολικής ενέργειας του τροφίμου! Για παράδειγμα, είναι προτιμότερο να βράζουμε την τροφή παρά να την ψήνουμε στον φούρνο [1].
Πίνακας 1: Το ανθρακικό αποτύπωμα επιλεγμένων τροφίμων [1].
Τρόφιμο
Γραμμάρια ισοδύναμου CO2 ανά κιλό τροφίμου
Βοδινό κρέας
30.400
Τυρί
8.784
Αυγά
4.813
Χοιρινό κρέας
4.359
Λαχανικά θερμαινόμενου θερμοκηπίου
4.000
Ελαιόλαδο
3.897
Κοτόπουλο
3.830
Ρύζι
1.800
Ζυμαρικά
1.564
Γάλα
1.138
Όσπρια
1.130
Ψωμί
983
Ζάχαρη
470
Λαχανικά εποχής
400
Πατάτες
164
Ντομάτες (υπαίθριες)
154
Φρούτα
70
**Αξίζει να σημειωθεί πως το διοξείδιο του άνθρακα είναι κατεξοχήν το βασικό αέριο που είναι υπεύθυνο για το φαινόμενο του θερμοκηπίου...

ΕΡΕΥΝΑ- ΤΡΟΦΙΜΑ & ΤΟΠΟΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ

Σε αυτήν την έρευνα τα παιδιά κλήθηκαν να εντοπίσουν τον τόπο προέλευσης σε τρόφιμα ή γενικότερα προϊόντα που έχουν στο σπίτι τους. Σκοπός της έρευνας μας είναι να σκεφτούν οι μαθητές/τριες τη "διαδρομή" που ακολούθησαν αυτά τα τρόφιμα μέχρι να έρθουν σπίτι τους σε συνάφεια με το αποτύπωμα άνθρακα.