Υπάρχει άραγε σχέση ανάμεσα στο χρώμα και τις ιδιότητες που έχουν τα φρούτα και τα λαχανικά;
Αυτό ήταν ένα απ' τα θέματα που μας απασχόλησαν...και έτσι βρήκαμε τα εξής:
Χρώμα
|
Τροφή
|
Ουσία & δράση στον οργανισμό
|
Κόκκινο
|
Τομάτες και τα προϊόντα τους, καρπούζι, φράουλες, μήλα, γκράνμπερι
|
Λυκοπένιο: ισχυρό αντιοξειδωτική ουσία που μας προστατεύει από τον καρκίνο
|
Πορτοκαλί
|
Καρότα, γλυκοπατάτες, μάνγκο, κολοκύθια, πιπεριές, βερίκοκα, καλαμπόκι, πεπόνι
|
Α & Β Καροτένιο: προστατεύουν το καρδιαγγειακό μας, και το αναπνευστικό. Επίσης ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας
|
Κίτρινο
|
Πορτοκάλια, λεμόνια, γκρέιπφρουτ, παπάγια, ροδάκινα
|
Βιταμίνη C και Φλαβονοειδή: αντικαρκινικές και αντιοξειδωτικές ουσίες
|
Πράσινο
|
Σπανάκι, λάχανο, μαρούλι, κκολοκυθάκι, μπρόκολο, φασολάκια πράσινα, λαχανάκια Βρυξελλών, ακτινίδιο
|
Φολικό, ισοθειοκυανικό άλας, λουτεΐνη, ζεαξανθίνη, ισοφλαβανόλες: απαραίτητες ουσίες για υγιεί κύτταρα και γενετικό υλικό
|
Λευκό
|
Σκόρδο, κρεμμύδι, σπαράγγια, φασόλια
|
Αλλισίνη και κουερσιτίνη: μειώνουν την υψηλή πίεση και την χοληστερίνη
|
Μπλε
|
Σύκα, μούρα, σταφύλια, μελιτζάνα, μαύρα φασόλια, δαμάσκηνα
|
Ανθοκυανίνες: ενισχύουν την μνήμη, προστατεύουν από πρόωρη γήρανση, είναι αντικαρκινικές, βοηθούν το καρδιαγγειακό
|
Μοβ
|
Σταφύλια, μούρα, δαμάσκηνα, ραντίτσιο
|
Ρεσβερατρόλη: αντικαρκινική και αντιοξειδωτική ουσία
|
Καφέ
|
Δημητριακά ολικής άλεσης, όσπρια
|
Φυτικές ίνες: Αντικαρκινικές ουσίες, βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου, μειώνουν την χοληστερίνη
|
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου