Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015

ΤΟ ΟΥΡΑΝΙΟ ΤΟΞΟ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Υπάρχει άραγε σχέση ανάμεσα στο χρώμα και τις ιδιότητες που έχουν τα φρούτα και τα λαχανικά;

Αυτό ήταν ένα απ' τα θέματα που μας απασχόλησαν...και έτσι βρήκαμε τα εξής:



Χρώμα
Τροφή
Ουσία & δράση στον οργανισμό
 Κόκκινο
Τομάτες και τα προϊόντα τους, καρπούζι, φράουλες, μήλα, γκράνμπερι
Λυκοπένιο: ισχυρό αντιοξειδωτική ουσία που μας προστατεύει από τον καρκίνο
Πορτοκαλί
Καρότα, γλυκοπατάτες, μάνγκο, κολοκύθια, πιπεριές, βερίκοκα,  καλαμπόκι, πεπόνι
Α & Β Καροτένιο: προστατεύουν το καρδιαγγειακό μας, και το αναπνευστικό. Επίσης ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας
 Κίτρινο
Πορτοκάλια, λεμόνια, γκρέιπφρουτ, παπάγια, ροδάκινα
Βιταμίνη C και Φλαβονοειδή: αντικαρκινικές και αντιοξειδωτικές ουσίες 
 Πράσινο
Σπανάκι, λάχανο, μαρούλι, κκολοκυθάκι, μπρόκολο, φασολάκια πράσινα, λαχανάκια Βρυξελλών, ακτινίδιο 
Φολικό, ισοθειοκυανικό άλας, λουτεΐνη, ζεαξανθίνη, ισοφλαβανόλες: απαραίτητες ουσίες για υγιεί κύτταρα και γενετικό υλικό
 Λευκό
Σκόρδο, κρεμμύδι, σπαράγγια, φασόλια
Αλλισίνη και  κουερσιτίνη: μειώνουν την υψηλή πίεση και την χοληστερίνη
Μπλε
Σύκα, μούρα, σταφύλια, μελιτζάνα, μαύρα φασόλια, δαμάσκηνα
Ανθοκυανίνες: ενισχύουν   την μνήμη, προστατεύουν από πρόωρη γήρανση, είναι αντικαρκινικές, βοηθούν το καρδιαγγειακό
Μοβ
Σταφύλια, μούρα, δαμάσκηνα, ραντίτσιο
Ρεσβερατρόλη: αντικαρκινική και αντιοξειδωτική ουσία
Καφέ
Δημητριακά ολικής άλεσης, όσπρια
Φυτικές ίνες: Αντικαρκινικές ουσίες, βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου, μειώνουν την χοληστερίνη
Πηγή: http://www.flowmagazine.gr/article/view/Can_be_eaten_the_rainbow/category/quality_of_life

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου