Αυτό το Blog δημιουργήθηκε στα πλαίσια της συμμετοχής της Ε' τάξης του ΔΣ Μασάρων (Ρόδου) στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό "Τροφή με σκέψη" στο πλαίσιο του Δεκαετούς προγράμματος Βιώσιμης Ενέργειας για όλους 2014-2024
Πέμπτη 30 Απριλίου 2015
Οι διατροφικές επιλογές της τάξης μας!
Και ολοκληρώνοντας σιγά σιγά το project μας, κολλήσαμε σε κάθε ομάδα τη φωτοτυπία που βλέπετε στη διπλανή εικόνα όπου οι μαθητές και οι μαθήτριες της εκάστοτε ομάδας θα συμπληρώνουν σε καθημερινή βάση το πρωινό που επιλέγουν να καταναλώσουν!
Αξίζει να επισημανθεί πως στο πάνω μέρος του πίνακα υπάρχει θετική βαθμολογία, ενώ για κάθε ανθυγιεινή επιλογή υπάρχει αρνητική βαθμολογία!Έτσι, ευελπιστούμε αυτή η ενέργεια να δώσει κίνητρο στους μαθητές για επιλογή ενός υγιεινού τρόπου διατροφής!
Αξίζει να επισημανθεί πως στο πάνω μέρος του πίνακα υπάρχει θετική βαθμολογία, ενώ για κάθε ανθυγιεινή επιλογή υπάρχει αρνητική βαθμολογία!Έτσι, ευελπιστούμε αυτή η ενέργεια να δώσει κίνητρο στους μαθητές για επιλογή ενός υγιεινού τρόπου διατροφής!
Παρακάτω παραθέτουμε φωτογραφικά στιγμιότυπα κατά τη διάρκεια της καταγραφής του πίνακα...!!!
Τέλος, θα πρέπει να συγχαρούμε τη μαθήτρια Ραφαέλα Αβντιού για την υπέροχη ζωγραφιά που έκανε, η οποία διακόσμησε και τον πίνακά μας!
Παρασκευή 24 Απριλίου 2015
Πέμπτη 23 Απριλίου 2015
Αποτύπωμα νερού...Ας δούμε και αυτό...
Όπως μπορείτε να δείτε οι διατροφικές μας επιλογές επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό το περιβάλλον. Η συχνή επιλογή για παράδειγμα του κρέατος στο καθημερινό μας πιάτο, συμβάλλει πέρα απ' την αύξηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα και στη μείωση των φυσικών μας πόρων και συγκεκριμένα του νερού...
Αποτύπωμα του άνθρακα και αποτύπωμα του νερού!
Επειδή η κατανόηση του αποτυπώματος τους άνθρακα είναι λίγο "σύνθετη" για να την κατανοήσουμε πλήρως...βρήκα αυτό το υπέροχο άρθρο απ' τη WWF (http://kalyterizoi.gr/new/ti-einai-telika-apotypoma-tis-diatrofis-mas) το οποίο -αν και δεν το συνηθίζω- θα σας παραθέσω ένα μέρος του αυτούσιο...
Μπορεί πολλοί από εμάς να μην το συνειδητοποιούμε, αλλά η διατροφή μας αποτελεί τον σημαντικότερο παράγοντα υποβάθμισης του φυσικού περιβάλλοντος. Σκεφτείτε μόνο ότι η παραγωγή των τροφίμων απαιτεί μεγάλες εκτάσεις καλλιεργήσιμης γης, πολύτιμες πρώτες ύλες, αφθονία νερού και, φυσικά, ενέργεια. Για την αποτίμηση όλων αυτών των εισροών , οι επιστήμονες κάνουν λόγο για το«περιβαλλοντικό αποτύπωμα» της διατροφής μας μέσα από δύο βασικούς δείκτες μέτρησης: το αποτύπωμα άνθρακα και το αποτύπωμα νερού.
Πίσω από τη μέτρηση αυτών των δύο δεικτών προβάλλει ο κύκλος ζωής των τροφίμων, δηλαδή, η πορεία τους από τον τόπο παραγωγής τους (χωράφι ή στάβλο) μέχρι και το πιάτο μας. Συμπεριλαμβάνονται επίσης τα στάδια της επεξεργασίας, της μεταφοράς και της συντήρησης των τροφίμων, ενώ σε κάθε στάδιο ζωής του τροφίμου προστίθενται ενέργεια και νερό.
Το αποτύπωμα άνθρακα με απλά λόγια
Ας ξεκινήσουμε λέγοντας ότι η διαδικασία παραγωγής των τροφίμων διαφέρει από χώρα σε χώρα, ενώ το διαφορετικό είδος ενέργειας που χρησιμοποιείται σε κάθε χώρα οδηγεί σε διαφορετική επιβάρυνση του αποτυπώματος άνθρακα. Κατά συνέπεια, το ανθρακικό αποτύπωμα (δηλαδή τα κιλά ή γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα** ανά κιλό τροφίμου) ακόμα και για το ίδιο προϊόν διαφοροποιείται από περιοχή σε περιοχή.
Για παράδειγμα, το ανθρακικό αποτύπωμα ενός λίτρου φρέσκου χυμού πορτοκαλιού στις ΗΠΑ ανέρχεται σε 900 γραμμάρια ισοδυνάμων διοξειδίου του άνθρακα. Από αυτά, το 37% αποδίδεται στην καλλιέργεια των πορτοκαλιών, το 23% στην επεξεργασία τους για την παραγωγή του χυμού, το 22% στη μεταφορά για τη διανομή του χυμού, ενώ τέλος το 18% αποδίδεται στα υλικά συσκευασίας του χυμού.
Παρατηρώντας τα δεδομένα του Πίνακα 1, φαίνεται ξεκάθαρα ότι το ανθρακικό αποτύπωμα των παραγωγικών ζώων είναι μεγαλύτερο από αυτό των φρούτων και των λαχανικών. Αυτό οφείλεται κατά πολύ στο ότι τα ζώα (ειδικά τα μηρυκαστικά) παράγουν μεθάνιο, ένα αέριο το οποίο είναι 25 φορές πιο ισχυρό αέριο του θερμοκηπίου από το διοξείδιο του άνθρακα, αλλά και στη διαχείριση της κοπριάς τους, η οποία επίσης παράγει ισχυρά αέρια του θερμοκηπίου.
Τέλος, τα νοικοκυριά συμβάλλουν στη μεγέθυνση του ανθρακικού αποτυπώματος των τροφίμων καθώς στο σπίτι, τα τρόφιμα συντηρούνται στο ψυγείο και μαγειρεύονται. Έτσι, απαιτούν πρόσθετη ενέργεια που μπορεί να φτάσει μέχρι και το 1/3 της συνολικής ενέργειας του τροφίμου! Για παράδειγμα, είναι προτιμότερο να βράζουμε την τροφή παρά να την ψήνουμε στον φούρνο [1].
Πίνακας 1: Το ανθρακικό αποτύπωμα επιλεγμένων τροφίμων [1].
Τρόφιμο
|
Γραμμάρια ισοδύναμου CO2 ανά κιλό τροφίμου
|
Βοδινό κρέας
|
30.400
|
Τυρί
|
8.784
|
Αυγά
|
4.813
|
Χοιρινό κρέας
|
4.359
|
Λαχανικά θερμαινόμενου θερμοκηπίου
|
4.000
|
Ελαιόλαδο
|
3.897
|
Κοτόπουλο
|
3.830
|
Ρύζι
|
1.800
|
Ζυμαρικά
|
1.564
|
Γάλα
|
1.138
|
Όσπρια
|
1.130
|
Ψωμί
|
983
|
Ζάχαρη
|
470
|
Λαχανικά εποχής
|
400
|
Πατάτες
|
164
|
Ντομάτες (υπαίθριες)
|
154
|
Φρούτα
|
70
|
**Αξίζει να σημειωθεί πως το διοξείδιο του άνθρακα είναι κατεξοχήν το βασικό αέριο που είναι υπεύθυνο για το φαινόμενο του θερμοκηπίου...
Τετάρτη 22 Απριλίου 2015
ΤΡΟΦΗ ΜΕ ΣΚΕΨΗ...(4)
ΛΙΠΑΣΜΑ με ΣΚΕΨΗ

- Χρησιμοποιείστε το κομπόστ όταν αυτό είναι έτοιμο και εμπλουτίστε το υπέδαφος παρέχοντας θρεπτικά συστατικά στις καλλιέργειες των φυτών και των λαχανικών σας. Το κομπόστ διακρίνεται για την ικανότητά κατακράτησης της υγρασίας.
Πηγή: http://www.foodbites.eu/j15/el/food-market/market-news/1769-trofi-me-skepsi
Τρίτη 21 Απριλίου 2015
ΤΡΟΦΗ ΜΕ ΣΚΕΨΗ...(3)
ΜΑΓΕΙΡΕΥΟΥΜΕ με ΣΚΕΨΗ
- Ετοιμάστε αρκετά γεύματα και καταψύξτε ή βάλτε στο ψυγείο τις μερίδες που θα περισσέψουν. Θα χρειαστεί λιγότερη ενέργεια για να ζεστάνετε το φαγητό που έχει μείνει από το να μαγειρέψετε εκ νέου.
- Φροντίστε ώστε να αποφεύγετε τα έτοιμα γεύματα και το «γρήγορο φαγητό», τα σπιτικά φαγητά είναι πιο νόστιμα και πιο υγιεινά ενώ η μαγειρική είναι μια δημιουργική και ευχάριστη απασχόληση.
- Αποψύξτε την τροφή τοποθετώντας τη στο θάλαμο συντήρησης του ψυγείου, αποβραδίς.
- Μην ανοίγετε το φούρνο κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος για να δείτε αν είναι έτοιμο το φαγητό. Κάθε φορά που το κάνετε διαφεύγει το 25% της θερμότητας, ενώ απενεργοποιώντας τον φούρνο λίγα λεπτά πριν ετοιμαστεί το φαγητό, θα συνεχίσει να ψήνεται με τη θερμότητα που ήδη υπάρχει σε αυτό.
- Φροντίστε να μαγειρεύετε πρώτα τα πιο παλιά υλικά που διατηρείτε στα ντουλάπια ή στο ψυγείο σας.
- Πολλές φορές μπορούμε να υπερβούμε τις προτεινόμενες ημερομηνίες λήξης για λίγες ημέρες, ανάλογα βέβαια και από τον τύπο του ττροφίμου.
- Φροντίστε να συμμετέχετε σε δράσεις οργανώσεων αλληλεγγύης όπου τρόφιμα συγκεντρώνονται και δωρίζονται σε ανθρώπους που τα έχουν πραγματικά ανάγκη. Ακόμη και μια μικρή συνεισφορά είναι πάντα σημαντική.
- Ζητήστε από τα καταστήματα εστίασης να σας σερβίρουν μικρότερες ποσότητες από τις προγραμματισμένες μερίδες, αν δεν σκοπεύετε να τις καταναλώσετε. Πολλές φορές η διαφοροποιημένη ποσότητα μεταφράζεται και σε μικρότερη τιμή ενώ δεν πετιέται η επιπλέον ποσότητα. Σε περίπτωση που περισσέψει φαγητό, ζητήστε να τα πάρετε υπό μορφή πακέτου στο σπίτι. Μη διστάζετε, κάντε το.
ΤΡΑΠΕΖΙ με ΣΚΕΨΗ
- Περιορίστε τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα σε κάθε γεύμα επιλέγοντας ντόπια εποχικά προϊόντα περιορίζοντας το περιβαλλοντικό κόστος μεταφοράς τους.
- Αν διαθέτετε κήπο και ελεύθερο χώρο προτιμήστε να καλλιεργήσετε εσείς οι ίδιοι ορισμένα απαραίτητα προϊόντα.
- Τα λαχανικά που παράγονται σε θερμοκήπια και είναι εκτός εποχής, έχουν υψηλό ενεργειακό αποτύπωμα, πλησιάζοντας το ενεργειακό αποτύπωμα αυτών που παράγονται χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά.
- Στρεφόμενοι σε μια διατροφή που προσανατολίζεται περισσότερο σε λαχανικά και λιγότερο σε κρέας, μπορούμε να μειώσουμε το ενεργειακό αποτύπωμα που σχετίζεται με τη διατροφή περίπου στο μισό.
- Συνεννοηθείτε με τους γείτονές σας ώστε να μη φυτεύετε ίδια είδη λαχανικών. Με τον τρόπο αυτό μπορείτε να μοιραστείτε μεγάλη ποικιλία προϊόντων, αντί να έχετε ένα είδος σε αφθονία.
- Το ένα τρίτο της τροφής που αγοράζεται παγκοσμίως καταλήγει στα σκουπίδια.
- Σε περίπτωση που σκέφτεστε να κάνετε πικ-νικ χρησιμοποιείστε κανονικά ή ανθεκτικά μαχαιροπίρουνα, πιάτα και ποτήρια αντί να καταφύγετε στην αγορά πλαστικών μια χρήσης.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)