Τετάρτη 22 Απριλίου 2015

ΤΡΟΦΗ ΜΕ ΣΚΕΨΗ...(4)

ΛΙΠΑΣΜΑ με ΣΚΕΨΗ
  • wed4Φτιάξτε το δικό σας βελτιωτικό εδάφους-λίπασμα αγοράζοντας ή φτιάχνοντας ένα δοχείο κομποστοποίησης εξ αρχής τοποθετώντας μέσα απορρίμματα τροφών, οργανικά απόβλητα, κλαδέματα και φύλλα, πριονίδι, φακελάκια τσαγιού, κ.α.

    • Χρησιμοποιείστε το κομπόστ όταν αυτό είναι έτοιμο και εμπλουτίστε το υπέδαφος παρέχοντας θρεπτικά συστατικά στις καλλιέργειες των φυτών και των λαχανικών σας. Το κομπόστ διακρίνεται για την ικανότητά κατακράτησης της υγρασίας.
    Πηγή: http://www.foodbites.eu/j15/el/food-market/market-news/1769-trofi-me-skepsi



    Τρίτη 21 Απριλίου 2015

    ΤΡΟΦΗ ΜΕ ΣΚΕΨΗ...(3)

    ΜΑΓΕΙΡΕΥΟΥΜΕ με ΣΚΕΨΗ

    • Ετοιμάστε αρκετά γεύματα και καταψύξτε ή βάλτε στο ψυγείο τις μερίδες που θα περισσέψουν. Θα χρειαστεί λιγότερη ενέργεια για να ζεστάνετε το φαγητό που έχει μείνει από το να μαγειρέψετε εκ νέου.
    • Φροντίστε ώστε να αποφεύγετε τα έτοιμα γεύματα και το «γρήγορο φαγητό», τα σπιτικά φαγητά είναι πιο νόστιμα και πιο υγιεινά ενώ η μαγειρική είναι μια δημιουργική και ευχάριστη απασχόληση.
    • Αποψύξτε την τροφή τοποθετώντας τη στο θάλαμο συντήρησης του ψυγείου, αποβραδίς.
    • Μην ανοίγετε το φούρνο κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος για να δείτε αν είναι έτοιμο το φαγητό. Κάθε φορά που το κάνετε διαφεύγει το 25% της θερμότητας, ενώ απενεργοποιώντας τον φούρνο λίγα λεπτά πριν ετοιμαστεί το φαγητό, θα συνεχίσει να ψήνεται με τη θερμότητα που ήδη υπάρχει σε αυτό.
    • Φροντίστε να μαγειρεύετε πρώτα τα πιο παλιά υλικά που διατηρείτε στα ντουλάπια ή στο ψυγείο σας.
    • Πολλές φορές μπορούμε να υπερβούμε τις προτεινόμενες ημερομηνίες λήξης για λίγες ημέρες, ανάλογα βέβαια και από τον τύπο του ττροφίμου.
    • Φροντίστε να συμμετέχετε σε δράσεις οργανώσεων αλληλεγγύης όπου τρόφιμα συγκεντρώνονται και δωρίζονται σε ανθρώπους που τα έχουν πραγματικά ανάγκη. Ακόμη και μια μικρή συνεισφορά είναι πάντα σημαντική.
    • Ζητήστε από τα καταστήματα εστίασης να σας σερβίρουν μικρότερες ποσότητες από τις προγραμματισμένες μερίδες, αν δεν σκοπεύετε να τις καταναλώσετε. Πολλές φορές η διαφοροποιημένη ποσότητα μεταφράζεται και σε μικρότερη τιμή ενώ δεν πετιέται η επιπλέον ποσότητα. Σε περίπτωση που περισσέψει φαγητό, ζητήστε να τα πάρετε υπό μορφή πακέτου στο σπίτι. Μη διστάζετε, κάντε το.
    ΤΡΑΠΕΖΙ με ΣΚΕΨΗ
    • Περιορίστε τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα σε κάθε γεύμα επιλέγοντας ντόπια εποχικά προϊόντα περιορίζοντας το περιβαλλοντικό κόστος μεταφοράς τους.
    • Αν διαθέτετε κήπο και ελεύθερο χώρο προτιμήστε να καλλιεργήσετε εσείς οι ίδιοι ορισμένα απαραίτητα προϊόντα.
    • Τα λαχανικά που παράγονται σε θερμοκήπια και είναι εκτός εποχής, έχουν υψηλό ενεργειακό αποτύπωμα, πλησιάζοντας το ενεργειακό αποτύπωμα αυτών που παράγονται χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά.
    • Στρεφόμενοι σε μια διατροφή που προσανατολίζεται περισσότερο σε λαχανικά και λιγότερο σε κρέας, μπορούμε να μειώσουμε το ενεργειακό αποτύπωμα που σχετίζεται με τη διατροφή περίπου στο μισό.
    • Συνεννοηθείτε με τους γείτονές σας ώστε να μη φυτεύετε ίδια είδη λαχανικών. Με τον τρόπο αυτό μπορείτε να μοιραστείτε μεγάλη ποικιλία προϊόντων, αντί να έχετε ένα είδος σε αφθονία.
    • Το ένα τρίτο της τροφής που αγοράζεται παγκοσμίως καταλήγει στα σκουπίδια.
    • Σε περίπτωση που σκέφτεστε να κάνετε πικ-νικ χρησιμοποιείστε κανονικά ή ανθεκτικά μαχαιροπίρουνα, πιάτα και ποτήρια αντί να καταφύγετε στην αγορά πλαστικών μια χρήσης.

    Δευτέρα 20 Απριλίου 2015

    ΤΡΟΦΗ ΜΕ ΣΚΕΨΗ...(2)

    ΤΟΠΙΚΑ ΕΠΟΧΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ με ΣΚΕΨΗ

    • Τα τοπικά εποχικά προϊόντα απαιτούν λιγότερη συσκευασία, λιγότερη επεξεργασία και ψύξη, διαδικασίες που είναι αρκετά ενεργοβόρες.
    • Τα εποχικά προϊόντα είναι διαρκώς εναλλασσόμενα, ενώ καταναλώνονται φρέσκα διατηρώντας όλα τα θρεπτικά τους στοιχεία.
    • Πραγματοποιήστε τα ψώνια σας στην πλησιέστερη αγορά ή κατάστημα από το σπίτι σας, ελαχιστοποιώντας τις μεταφορές με το αυτοκίνητο, αποτρέποντας κάθε χρόνο την έκλυση 600-700 κιλών διοξειδίου του άνθρακα.
    • Απολαύστε τις αγαπημένες ντόπιες μαρμελάδες σας όλο το χρόνο, χωρίς να πρέπει να φτάσουν στο πιάτο σας με αεροπλάνο από την άλλη μεριά του πλανήτη ή φτιάξτε τη δική σας σπιτική μαρμελάδα .
    • Διαδώστε την ιδέα της μαγειρικής με ντόπια προϊόντα, καλώντας τους φίλους σε γεύμα μαγειρεύοντας προϊόντα από τον τόπο σας.
    ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ με ΣΚΕΨΗ
    • Η βιολογική γεωργία, κτηνοτροφία αποτελεί έναν ανερχόμενο κλάδο καθώς οι καταναλωτές αναγνωρίζουν τα πλεονεκτήματα της τροφής που παράγεται χωρίς λιπάσματα, ζιζανιοκτόνα, ρυθμιστές ανάπτυξης των φυτών και πρόσθετα στις ζωοτροφές.
    • Ενημερωθείτε για τα καταστήματα ή τις λαϊκές αγορές στα οποία διατίθενται προϊόντα βιολογικής γεωργίας.
    • Σχετικά με την παραγωγή βιολογικών προϊόντων ζωικής προέλευσης, για την παραγωγή τους δεν χρησιμοποιούνται πρόσθετα, για την αύξηση της παραγωγής ενώ οι ζωοτροφές είναι και αυτές προϊόν βιολογικής γεωργίας και όχι γενετικά τροποποιημένες.
    • Το βιολογικό γάλα περιέχει υψηλότερα ποσοστά ιχνοστοιχείων από το γάλα εντατικής κτηνοτροφίας.
    ΑΓΟΡΑΖΟΥΜΕ με ΣΚΕΨΗ
    • Όταν σκοπεύετε να ψωνίσετε τρόφιμα, φροντίστε να έχετε φάει πιο πριν, αυτή η πρακτική σας βοηθά στο να ψωνίζετε λιγότερο.
    • Αποφύγετε τα προϊόντα συσκευασίας όπως μεμβράνη ή αλουμινόχαρτο που καταλήγουν στο καλάθι των αχρήστων. Σκεπάστε το φαγητό με ένα πιάτο ή ένα καπάκι.
    • Χρησιμοποιείστε πάνινες πετσέτες φαγητού αντί χάρτινων.
    • Στις αγορές σας χρησιμοποιήστε δίχτυ επαναχρησιμοποίησης ή πάνινες σακούλες αντί πλαστικές σακούλες μίας χρήσης.
    • Επιστρέψτε, ανακυκλώστε και επαναχρησιμοποιήστε όσες συσκευασίες είναι εφικτό.
    • Οι βιοδιασπώμενες (όχι απλώς φωτοδιασπώμενες) σακούλες αποτελούν μια σαφώς καλύτερη επιλογή από ότι οι κοινές πλαστικές σακούλες.
    • Επιβραβεύστε με τις επιλογές σας και τις αγορές σας εταιρείες που έχουν περιβαλλοντική πολιτική και την εφαρμόζουν έμπρακτα.
    • Προγραμματίστε τα γεύματά σας και κάντε έξυπνες αγορές, ενώ σημαντικό είναι να καταρτίζετε μια λίστα από τα τρόφιμα που χρειάζεστε και να μην αποκλίνετε ψωνίζοντας άλλα προϊόντα.
    • Τολμείστε να αγοράσετε φρούτα και λαχανικά με σχήμα ή χρώμα διαφορετικό από το συνηθισμένο.Τα «περίεργα» αυτά προϊόντα αποκλείονται πολλές φορές από τις αγορές και καταλήγουν στα σκουπίδια.

    Γιώργος Καζαντζόπουλος – Νίκος Ψημμένος - ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΟΜΑΔΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ 

    ΤΡΟΦΗ ΜΕ ΣΚΕΨΗ...(1)

    Η καμπάνια «ΤΡΟΦΗ με ΣΚΕΨΗ» της ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΟΜΑΔΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ακολουθεί την κεντρική ιδέα του Προγράμματος Περιβάλλοντος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τον εορτασμό της παγκόσμια ημέρας περιβάλλοντος, 5 Ιουνίου για το έτος 2013 που είχει τίτλο «THINK.EAT.SAVE». Η καμπάνια αυτή στοχεύει στον περιορισμό των απορριμμάτων-αποβλήτων που προέρχονται από τον τομέα της εστίασης από την παραγωγή έως την κατανάλωση, στην εξοικονόμηση τροφής, πρώτων υλών και φυσικών πόρων έτσι ώστε να επαρκούν για τον ανερχόμενο πληθυσμό της γης αλλά και στην μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος που οφείλεται στην κατανάλωση τροφών.
    Η ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΟΜΑΔΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ προκειμένου να ευαισθητοποιήσει το ευρύ κοινό αλλά και ειδικές ομάδες όπως επαγγελματίες εστίασης, επιχειρήσεις, γονείς και μαθητές, για την ανάγκη υιοθέτησης ποιοτικών και υγιεινών διατροφικών συνηθειών, την επιλογή τροφίμων φιλικών προς το περιβάλλον αλλά και την ανάγκη ανάπτυξης καταναλωτικών πρακτικών που σέβονται τόσο το περιβάλλον όσο και την τσέπη μας δημιούργησε την παρούσα έκδοση, που περιλαμβάνει πρακτικούς τρόπους υιοθέτησης των παραπάνω αρχών.

    ΛΙΓΗ ΤΡΟΦΗ για ΣΚΕΨΗ
    • wed31,3 δισεκατομμύρια τόνοι τροφίμων καταλήγουν στα σκουπίδια παγκοσμίως.
    • Στη Ευρώπη από τις ποσότητες που παράγονται ανά κλάδο απορρίπτεται: το 25% των δημητριακών, το 19% των φρούτων και λαχανικών, το 11% του κρέατος, το 11% των ειδών αλιείας και το 7% του γάλακτος.
    • Στις αναπτυγμένες χώρες οι καταναλωτές και οι επαγγελματίες που εμπλέκονται με τον τομέα τις εστίασης απορρίπτουν 300 εκατομμύρια τόνους τροφίμων που είναι κατάλληλα για κατανάλωση. Η ποσότητα αυτή είναι ικανή να χορτάσει 900 εκατομμύρια ανθρώπων που βιώνουν καθημερινά το αίσθημα της πείνας (FAO).
    • Το ενεργειακό αποτύπωμα της τροφής επηρεάζεται όχι μόνο από την απόσταση που έχει ταξιδέψει η τροφή αλλά και από την ενέργεια που απαιτείται για την παραγωγή της.
    • Η παραγωγή ενός κιλού σιταριού απαιτεί 750 λίτρα νερού, ενώ για ένα κιλό μοσχαρίσιο κρέας απαιτούνται 100.00 λίτρα.
    • Η βιομηχανία κρέατος παράγει 18% των αέριων εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου σε όλο τον κόσμο, ποσοστό μεγαλύτερο από αυτό για το οποίο ευθύνεται ο κλάδος των μεταφορών.
    • Προσανατολιστείτε σε μια υγιεινή διατροφή η οποία περιλαμβάνει ποικιλία τροφίμων. Βασίστε τη διατροφή σας σε τρόφιμα πλούσια σε υδατάνθρακες, φρούτα και λαχανικά.
    • Φροντίστε η διατροφή σας να περιλαμβάνει σωστές ποσότητες, να τρώτε συχνά γεύματα και να λαμβάνετε πολλά υγρά.
    • Μη νιώθετε ενοχές για τροφές που απολαμβάνετε. Καταναλώστε με μέτρο και εντάξτε στην καθημερινότητα σας άσκηση που θα σας προσφέρει ευεξία.

    Γιώργος Καζαντζόπουλος – Νίκος Ψημμένος - ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΟΜΑΔΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ 
    www.teamfortheworld.blogspot.com

    Πέμπτη 9 Απριλίου 2015

    ΕΡΕΥΝΑ

    Ας κάνουμε, λοιπόν, και μεις τη δική μας έρευνα! 
    Συμπληρώστε το ερωτηματολόγιο που θα βρείτε στον παρακάτω σύνδεσμο:

    ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ 1 (αφορά μόνο τους μαθητές και τις μαθήτριες της Ε' τάξης)

    Αν θες και συ που δεν ανήκεις σε αυτήν την τάξη να συμπληρώσεις το ερωτηματολόγιο και να βοηθήσεις στη διεξαγωγή της έρευνας, τότε συμπλήρωσε το παρακάτω σύντομο ερωτηματολόγιο πατώντας πάνω στο σύνδεσμο:

    ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ 2 (αφορά μαθητές και μαθήτριες του Δημοτικού Σχολείου και Γυμνασίου Μασάρων)

    Η μεσογειακή διατροφή ως λιγότερο ρυπογόνα...

    Τα οφέλη υγείας από τη μεσογειακή διατροφή είναι καταγεγραμμένα εδώ και καιρό, ωστόσο μία νέα έρευνα Ισπανών επιστημόνων αποκαλύπτει πως η γνωστή μας δίαιτα αφήνει αισθητά μικρότερο αποτύπωμα άνθρακα σε σχέση με τις αντίστοιχες στον υπόλοιπο δυτικό κόσμο.
    Η έρευνα του Πανεπιστημίου της Ουέλβα στην Ισπανία ανέλυσε τα αποτυπώματα άνθρακα της καθημερινής διατροφής στην Ισπανία και τη συνέκρινε με αυτές στη Βρετανία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες αγγλόφωνες χώρες.
    Ένα αποτύπωμα άνθρακα εκφράζει την ποσότητα ισοδυνάμου διοξειδίου του άνθρακα που προκαλεί την υπερθέρμανση του πλανήτη. Εκτός από το διοξείδιο του άνθρακα, διάφοροι άλλοι αέριοι ρύποι συμβάλλουν στην αλλαγή του κλίματος, όπως το μεθάνιο. Κάθε ένας από αυτούς χαρακτηρίζεται από ένα δυναμικό υπερθέρμανσης που μπορεί να εκφραστεί σε μονάδες διοξειδίου του άνθρακα
    «Η κλιματική αλλαγή αποτελεί μία διεθνή προτεραιότητα που πρέπει να αντιμετωπιστεί από κάθε άποψη, ακόμα και το οικογενειακό περιβάλλον και την καθημερινή μας δίαιτα», δήλωσε η Ροζάριο Βιδάλ, επικεφαλής της μελέτης.
    Οι ερευνητές συνέλεξαν δεδομένα από 448 μεσημεριανά γεύματα και 448 δείπνα στο νοσοκομείο Χουάν Ραμόν Χιμένεθ στην Ουέλβα καθ’ όλη τη διάρκεια ενός έτους, με θερμιδική αξία 2.000 θερμίδων. Σύμφωνα με τη Βιδάλ τα γεύματα αρκούν για να γίνει ικανοποιητική αναγωγή, καθώς περιλαμβάνουν παραδοσιακά πιάτα που συναντώνται σε κάθε σχολείο, εστιατόριο ή ισπανικό νοικοκυριό.
    Η έρευνα έδειξε πως το μέσο ημερήσιο αποτύπωμα άνθρακα ήταν 5 κιλά ισοδύναμου διοξειδίου του άνθρακα (CO2e), ενώ οι αντίστοιχες τιμές για τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν 8,8 και 7,4 CO2e, για την ίδια θερμιδική αξία.
    «Οι διαφορές μεταξύ της μέσης αξίας της μεσογειακής διατροφής και των αγγλόφωνων χωρών οφείλεται στη χαμηλότερη κατανάλωση βοδινού στην Ισπανία, το οποίο έχει μεγαλύτερο αποτύπωμα άνθρακα, και στην κατανάλωση περισσοτέρων λαχανικών και φρούτων, τα οποία έχουν χαμηλότερο αποτύπωμα του άνθρακα», δήλωσε η Βιδάλ. «Ως εκ τούτου, εκτός από πιο υγιεινή, η διατροφή μας είναι και πιο οικολογική».
    Πηγή: http://www.naftemporiki.gr/story/933628/i-mesogeiaki-diatrofi-ektos-apo-ugieini-einai-kai-ligotero-rupogonos

    Τετάρτη 8 Απριλίου 2015

    ΑΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΤΟΥΜΕ...

    Πηγή: WWF
    Η Καλύτερη Ζωή, το πρόγραμμα του WWF Ελλάς με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, συνεχίζει την περιήγηση στον φάκελο «Καλύτερη διατροφή».
    Σε συνεργασία με το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, παρουσιάζει έναν χρήσιμο οδηγό με «προτάσεις για μία καλύτερη διατροφή» ως ένα εναλλακτικό εγχειρίδιο με πληροφορίες, απαντήσεις και καλές πρακτικές για θέματα διατροφής και υγείας. 
    Ο οδηγός περιλαμβάνει συμβουλές για πιο οικονομική και οικολογική διατροφή με έμφαση στα οφέλη που παρέχει το μεσογειακό πρότυπο διατροφής, χρήσιμους πίνακες για την εποχικότητα φρούτων και λαχανικών, έναν δεκάλογο καλού καταναλωτή και αναλυτικούς πίνακες για τις διατροφικές ανάγκες παιδιών και ενηλίκων.
    Ορισμένα από τα στοιχεία που προέκυψαν κατά την έρευνα και συγγραφή του οδηγού, φανερώνουν ότι η ηλικία και το φύλο επηρεάζουν τις διατροφικές ανάγκες μας.
    Ο οδηγός διατροφής αποτελεί μία πρόταση συνιστώμενων διατροφικών συνδυασμών δίνοντας έμφαση στα τρόφιμα που περιλαμβάνει η πυραμίδα της μεσογειακής διατροφής στη βάση της.
    Από περιβαλλοντική σκοπιά, η παραγωγή των τροφίμων ευθύνεται για το 1/5 των παγκόσμιων εκπομπών CO2 και για σημαντικά προβλήματα ρύπανσης και υποβάθμισης της βιοποικιλότητας και των φυσικών πόρων.
    Μερίδιο ευθύνης για τις εκπομπές CO2  έχουν τα τροφοχιλιόμετρα, η απόσταση δηλαδή που διανύουν τα τρόφιμα από τον τόπο παραγωγής τους μέχρι το τραπέζι των καταναλωτών.
    Ένα επιπλέον στοιχείο που αναδείχθηκε από την έρευνα είναι ότι τα εποχικά και τοπικά προϊόντα, και κυρίως τα φρούτα και λαχανικά, απαιτούν λιγότερους φυσικούς πόρους για την παραγωγή τους, αλλά και μικρότερη ποσότητα καυσίµων για τη μετακίνησή τους.
    Ως αποτέλεσμα το οικολογικό αποτύπωμά τους είναι μικρότερο συγκριτικά με αυτό του κρέατος ή άλλων εισαγόμενων τροφίμων, ενώ η επιλογή τους ενισχύει τις ντόπιες παραγωγές και τελικά την εθνική οικονομία.
    Επιπλέον, σύμφωνα με τον οδηγό, λίγοι Έλληνες γνωρίζουν ότι πρέπει να διαβάζουν πάντα τις ετικέτες των τροφίμων, ώστε να κάνουν καλύτερες επιλογές.
    Βάσει στοιχείων του Ευρωβαρόμετρου διατροφής το 2012, μόνο το 22% των Ελλήνων πολιτών διαβάζει τις ετικέτες των τροφίμων που επιλέγει, ενώ μόλις 17% γνωρίζει τι είναι τα βιολογικά προϊόντα.
    Η ίδια έρευνα δείχνει ότι για τους Έλληνες, τρία είναι τα βασικά κριτήρια για την επιλογή ενός τροφίμου: η τιμή, η προέλευση και η ποιότητά του.
    «Περιηγηθήκαμε για λίγο στον απέραντο κόσμο της διατροφής. Διαβάσαμε κρίσιμα στοιχεία και δεδομένα και βάσει αυτών συνθέσαμε έναν χρηστικό οδηγό για απλές διατροφικές πρακτικές με μεγάλα οφέλη», αναφέρει ο Αχιλλέας Πληθάρας, υπεύθυνος του προγράμματος Καλύτερη Ζωή του WWF Ελλάς.
    «Αν είμαστε ό,τι τρώμε, είναι σημαντικό να προσεγγίσουμε το ζήτημα της τροφής ολιστικά και να κατανοήσουμε ότι οι επιλογές μας στη διατροφή συνδέονται άμεσα με τη σωματική υγεία μας, την τσέπη μας και φυσικά το περιβάλλον», προσθέτει ο κ. Πληθαράς.




    Δευτέρα 6 Απριλίου 2015

    Μια έξυπνη εφαρμογή με την οποία μπορείς να υπολογίσεις το ιδανικό βάρος για σένα!!!

    diaita

    Νηστίσιμες υπερ-τροφές!!!

    Η αποχή από το κρέας και τα γαλακτοκομικά κάνει πολλούς να πιστεύουν ότι δεν τρέφονται με τα βασικά θρεπτικά συστατικά και δεν λαμβάνουν την απαραίτητη ενέργεια για να συνεχίσουν την ημέρα τους. Η αλήθεια είναι ότι η πρωτεΐνη ζωικής προέλευσης είναι η πιο σημαντική και η πιο πλήρης, αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να λάβουμε και από άλλα τρόφιμα την απαραίτητη πρωτεΐνη και να γεμίσουμε ενέργεια, ενώ την ίδια στιγμή είναι μια καλή ευκαιρία να αποτοξινωθούμε από το κρέας και τα κορεσμένα λιπαρά και να στραφούμε σε περισσότερο φυσικές πηγές, ευεργετώντας την υγεία, αλλά και τη σιλουέτα μας με τα οφέλη τους. Δείτε ποιες τροφές μπορούν να σας κρατήσουν… παρέα τη Μεγάλη Εβδομάδα χαρίζοντάς σας ενέργεια, αντοχή και δύναμη, διώχνοντας μακριά το αίσθημα πείνας.

    1.Φακές
    Τα όσπρια εν γένει θεωρούνται μια σημαντική πηγή ενέργειας κατά τη διάρκεια της νηστείας, αφού αποτελούν σημαντική πηγή πρωτεΐνης φυτικής προέλευσης και σιδήρου, με τις φακές και τα φασόλια να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. Το μειονέκτημά τους είναι ότι η πρωτεΐνη τους, λόγω του ότι είναι χαμηλότερης ποιότητας από αυτή του κρέατος, χρειάζεται να συνδυαστεί με άλλες τροφές, προκειμένου να γίνει ισότιμη. Τι μπορείτε να κάνετε εν προκειμένω; Να συνδυάσετε τις φακές σας με καστανό ρύζι ή τη φασολάδα σας με ψωμί ολικής άλεσης προκειμένου να λάβετε την απαραίτητη πρωτεΐνη. Παρόμοια «πατέντα» χρειάζεται να εφαρμόσετε για την καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου που προέρχεται από φυτικές πηγές. Το κόλπο εν προκειμένω είναι η βιταμίνη C. Προσθέστε λίγο λεμόνι στις φακές σας ή φάτε ένα πορτοκάλι πριν το γεύμα σας, για να έχετε τα ικανοποιητικά αποτελέσματα. Οι φακές είναι επίσης πλούσιες σε ασβέστιο (με τα φασόλια να τις ξεπερνάνε σε περιεκτικότητα), σε φυλλικό οξύ, μαγνήσιο και δεν περιέχουν κορεσμένα λιπαρά, αποτοξινώνοντας τον οργανισμό μας από αυτά. Ακόμη, τα όσπρια γενικότερα έχουν χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη σε σχέση με άλλες ομάδες τροφίμων όπως τα δημητριακά, τα γαλακτοκομικά και τα φρούτα, μην προκαλώντας απότομες αυξομειώσεις στο σάκχαρο του αίματος. Και το καλύτερο; Οι φυτικές τους ίνες μας κρατούν χορτάτους για περισσότερη ώρα κι έτσι δεν ανοιγοκλείνουμε το ψυγείο ψάχνοντας να βρούμε κάτι να τσιμπολογήσουμε. 
    2.Καρύδια
    Ο ξηρός καρπός με το σχήμα του ανθρώπινου εγκεφάλου σε… σμίκρυνση αποτελεί το ιδανικό σνακ για τις ημέρες νηστείας αρκεί να μην ξεχνάτε ότι 5 καρύδια καθαρισμένα αποδίδουν περίπου 100 θερμίδες. Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, που σημαίνει ότι, όπως και οι φακές και τα όσπρια εν γένει, έτσι και αυτά θα μας χαρίσουν περισσότερες ώρες κορεσμού, πριν αρχίσουμε να αναζητάμε και πάλι τι θα φάμε, ενώ αποτελούν επίσης πηγή φυτικής πρωτεΐνης – την οποία αν συνδυάσετε με δημητριακά ή ψωμί ολικής άλεσης θα τη λάβετε σε υψηλή ποιότητα. Το σημαντικότερο πλεονέκτημά τους, όμως, όσον αφορά την υγεία είναι τα ωμέγα-3 λιπαρά τους, τα οποία βοηθούν στη μείωση της «κακής» LDL χοληστερίνης, κάνοντας μακροπρόθεσμα καλό στην υγεία της καρδιάς. Ακόμη, τα καρύδια, όπως και τα αμύγδαλα, είναι πλούσια σε ασβέστιο και μαγνήσιο προωθώντας την υγεία των οστών, ενώ η μελατονίνη τους θα βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου σας, ακόμη κι αν πέφτετε στο κρεβάτι… πεινασμένοι.
    3.Φράουλες
    Είναι γλυκές, θρεπτικές και μπορούν κάλλιστα να αποτελέσουν το επιδόρπιό σας αυτές τις ημέρες, πασπαλισμένες με λίγη καστανή ζάχαρη. Εκτός, όμως, από τη γλυκιά τους γεύση, οι φράουλες αποτελούν σημαντική θρεπτική τροφή εν καιρώ νηστείας, καθώς είναι πλούσιες σε βιταμίνες με κυρίαρχη τη βιταμίνη C, βοηθώντας στην αποτοξίνωση του οργανισμού και στην απορρόφηση σιδήρου. Έχουν πολλές φυτικές ίνες προλαμβάνοντας τη δυσκοιλιότητα και υδατάνθρακες χαρίζοντας ενέργεια στον οργανισμό, ενώ ταυτόχρονα είναι πλούσιες και σε άλλα σημαντικά στοιχεία, όπως κάλιο, μαγνήσιο, φώσφορο κ.ά. Δοκιμάστε τες σκέτες ή φτιάξτε μαρμελάδα φράουλα με βιολογικές φράουλες, ζάχαρη, νερό και χυμό λεμονιού, την οποία μπορείτε να απολαμβάνετε σαν ένα γλυκό σνακ, αλειμμένη πάνω σε μια φέτα ψωμιού ολικής άλεσης.
    4.Σόγια
    Ίσως η αγαπημένη τροφή όλων αυτών που νηστεύουν, η σόγια μπορεί να πάρει τη μορφή τυριού, κρέατος, γάλακτος και άλλων τροφών που «απαγορεύει» η νηστεία, έτσι ώστε να μας δώσει την ψευδαίσθηση ότι δεν περιοριζόμαστε διατροφικά. Πέραν, όμως, αυτής της ψευδαίσθησης, η σόγια έχει πολύτιμα οφέλη που μας ευεργετούν τόσο σε μέρες νηστείας, όσο και γενικά. Όσο νηστεύουμε, λοιπόν, η σόγια μας παρέχει απαραίτητη πρωτεΐνη, η οποία μάλιστα σύμφωνα αρκετές μελέτες δρα βοηθητικά στη μείωση της συνολικής και της «κακής» LDL χοληστερόλης – αρκεί πάλι να τη συνδυάσουμε με ολική άλεση για να αυξήσουμε την ποιότητά της. Ακόμη, είναι πλούσια σε ασβέστιο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, σίδηρο και σελήνιο και κάλιο, το οποίο χρειάζεται για την ισορροπία νατρίου-καλίου του οργανισμού, έτσι ώστε η αρτηριακή πίεση να παραμένει σε φυσιολογικά επίπεδα. Χρειάζεται, μόνο, να δώσετε προσοχή στα προϊόντα σόγιας που επιλέγετε, εξασφαλίζοντας ότι το τρόφιμο που αγοράζετε είναι πιστοποιημένο και ελεγμένο ότι δεν χρησιμοποιεί μεταλλαγμένη σόγια, ενώ καλό θα ήταν να δείχνετε προτίμηση προς τη βιολογική σόγια.
    5.Ταχίνι
    Ένας από τους πρωταγωνιστές στη διατροφή σε περιόδους νηστείας, το ταχίνι (πολτοποιημένο σουσάμι) μπορεί να είναι πλούσιο σε θερμίδες, αλλά σας γεμίζει με ενέργεια και θρεπτικά συστατικά που θα σας «κρατήσουν» δυνατούς, όσο η διατροφή σας είναι κάπως περιορισμένη. Είναι κι αυτό πλούσιο σε πρωτεΐνη, βοηθώντας τον οργανισμό να εκτελέσει σωστά τις λειτουργίες του, ενώ ταυτόχρονα είναι πλούσιο σε αμινοξέα και υδατάνθρακες χαρίζοντας ενέργεια, αλλά και βιταμίνες με κυρίαρχες τη βιταμίνη Ε και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. 
    6.Μπρόκολο
    Το μπρόκολο, ο βασιλιάς των λαχανικών, μπορεί να σας βοηθήσει στην καλύτερη απορρόφηση σιδήρου φυτικής προέλευσης, καθώς είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, ενώ είναι πλούσιο και σε άλλες βιταμίνες όπως βιταμίνη Α, βιταμίνη Ε κ.ά. Την απορρόφηση του σιδήρου βοηθούν επίσης και η ντομάτα, όπως και το λάχανο, τα οποία μπορείτε να τα καταναλώνετε σε σαλάτα που συνοδεύει το τρόφιμο που σας παρέχει σίδηρο π.χ. τις φακές. Σε περίπτωση που αντιμετωπίζετε στομαχικές διαταραχές αυτό το διάστημα, το μπρόκολο μπορεί να σας προσφέρει τις… υπηρεσίες του, ενώ γενικότερα θα τονώσει το ανοσοποιητικό σας και θα σας κρατήσει δυνατούς και χορτάτους.

    Της Τζούλιας Τασώνη (Πηγή: http://www.clickatlife.gr/diatrofi/story/8843)


    Διατροφικές επιλογές για τη Μεγάλη Εβδομάδα!!!

    Η Σαρακοστή τελείωσε και η Μ. Εβδομάδα έφτασε. Για κάποιους από εσάς μπορεί ν’ αποτελεί την τελευταία βδομάδα της μακράς νηστεία σας (~48ήμερης) και για κάποιους την έναρξη της νηστείας πριν το Πάσχα.
     Όπως και να έχει η νηστεία στο βασικό της σκελετό, σε διατροφικό επίπεδο, περιλαμβάνει αποχή από όλα τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης και κάποιες μέρες και από το λάδι. Λαμβάνοντας υπόψη αυτό τον περιορισμό, προτείνουμε για το διατροφικό σχεδιασμό της Μ. Εβδομάδας τα παρακάτω.
     
    Τι μπορώ να φάω για πρωινό;
     Οι επιλογές ποικίλουν, καλύπτοντας και αρκετές γευστικές προτιμήσεις. Ενδεικτικά, αναφέρουμε κάποιες από αυτές.
     – Ψωμί ολικής ή σικάλεως με ταχίνι ή χαλβά και τσάι. Επιλογή πλούσια ενεργειακά, αλλά και σε ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, πολυακόρεστων λιπαρών και φυτικών ινών.
     – Φυσικό χυμό φρούτων με μπάρα δημητριακών ολικής άλεσης ή κάποιο σπιτικό, νηστίσιμο κουλουράκι. Διατροφικά χαρακτηριστικά της επιλογής αυτής η ενέργεια, οι βιταμίνες που παρέχει και ποικίλουν ανάλογα με τα φρούτα επιλογής και οι φυτικές ίνες.
     – Φυσικό χυμό φρούτων ή τσάι συνδυασμένα με φρυγανιές ή ψωμί (σικάλεως/ολικής) με μέλι ή μαρμελάδα και μαργαρίνη, με διατροφικά χαρακτηριστικά παρόμοια με αυτά της δεύτερης επιλογής (ενέργεια, βιταμίνες και φυτικές ίνες).
     
    Τα σνακ της Μ. Εβδομάδας
     Το σνακ είναι ένα mini γεύμα (γευματίδιο) μεταξύ των βασικών γευμάτων, που ανεφοδιάζει τον οργανισμό με μικρές δόσεις ενέργειας (τις απαραίτητες για κάθε οργανισμό), αλλά και θρεπτικά συστατικά, δρα ως ρυθμιστής της όρεξης και συμβάλλει στην αποφυγή του τσιμπολογήματος.
     Λαμβάνοντας υπ’ όψη τις παραπάνω προϋποθέσεις, αλλά και τις επιλογές λόγω νηστείας προτείνουμε τις εξής επιλογές :
     – Φρέσκα φρούτα ή το χυμό αυτών.
    - Ξηρά φρούτα.
    - Ξηρά φρούτα συνδυασμένα με ξηρούς καρπούς.
    - Μπάρα δημητριακών ολικής άλεσης, παστέλι ή χαλβά, προς ικανοποίηση και της επιθυμίας για γλυκό.
     
    Στη συνέχεια θα δούμε το μενού της Μ. Εβδομάδας όσον αφορά σε 2 βασικά γεύματα της ημέρας το κύριο και το δευτερεύον.
     Μεγάλη Δευτέρα
     Ένα ενδιαφέρον κύριο γεύμα για το ξεκίνημα της βδομάδας μια μακαρονάδα με θαλασσινά ή ένα ριζότο/κριθαρότο επίσης με θαλασσινά, συνοδευμένο πάντα με σαλάτα. Γεύμα πλούσιο σε ενέργεια, θρεπτικά συστατικά και ισορροπημένο ως προς τη σύστασή του σε μακροθρεπτικά συστατικά και εκπροσώπους και από τις 4 βασικές ομάδες τροφίμων (αμυλούχα, πρωτεϊνούχα, λίπη και λαχανικά).
     Το δευτερεύον γεύμα με το οποίο θα μπορούσε να συνδυαστεί είναι μια ποικιλία από ψητά λαχανικά με ταραμοσαλάτα και ψωμί ολικής ή σικάλεως.
     Μεγάλη Τρίτη
     Συνεχίζουμε επιμένοντας «παραδοσιακά» και προτείνουμε τόσο για κύριο όσο και για δευτερεύον γεύμα (σε προσαρμοσμένες ποσότητες) μια σπιτική χορτόπιτα με «χειροποίητο» φύλλο. Εκμεταλλευτείτε τα χόρτα της εποχής, βρείτε μια συνταγή που να σας ταιριάζει και πειραματιστείτε στην κουζίνα, στοχεύοντας σε ένα αποτέλεσμα που να σας αποζημιώσει τόσο γευστικά όσο και σε ενεργειακή και θρεπτική αξία. Συνδυάστε την πίτα σας με μια πολύχρωμη σαλάτα και ελιές ή ταραμά και ενισχύστε τη θρεπτική αξία των γευμάτων σας.
     
    Μεγάλη Τετάρτη
     Είναι μια μέρα που πιθανόν να έχετε αποφασίσει να απέχετε και από το λάδι. Η πρότασή μας λοιπόν για το κύριο γεύμα είναι τα όσπρια π.χ. φασόλια, φακές, ρεβίθια που μπορούν να παρασκευαστούν μαγειρικά με ή χωρίς λάδι, χωρίς εκπτώσεις στο γευστικό αποτέλεσμα, αρκεί να ενεργοποιήσετε τη φαντασία σας. Συνδυάστε τα με ψωμί ή ρύζι, ελιές ή ταραμά και σαλάτα. Και να θυμάστε όταν συνδυάζετε τα όσπρια με κάποια πηγή αμύλου π.χ. ψωμί/ρύζι, παίρνετε από το γεύμα σας πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας.
     Όσον για το δευτερεύον γεύμα φτιάξτε μια ωραία ταχινοσαλάτα και συνοδεύστε την με ψωμί η παξιμάδι.
     
    Μεγάλη Πέμπτη
     Η άνοιξη και το καλοκαίρι είναι εποχές με μεγάλη ποικιλία σε φρέσκα λαχανικά. Με αφορμή λοιπόν αυτό το χαρακτηριστικό της εποχής, προτείνουμε ένα λαδερό φαγητό της αρεσκείας σας π.χ. μπριάμ, φασολάκια, αγκινάρες κ.ά. ή γεμιστά, τόσο για κύριο όσο και για δευτερεύον γεύμα. Συνδυάστε το με ψωμί ολικής ή σικάλεως. Επιλογή επαρκής σε ενέργεια και περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες, που ποικίλλει ανάλογα με τα χρώματα των λαχανικών που θα χρησιμοποιήσετε.
     
    Μεγάλη Παρασκευή
     Επιλέξτε για κύριο γεύμα κάποιο θαλασσινό μαγειρευτό π.χ. σουπιές με σπανάκι ή καλαμάρι με κόκκινη σάλτσα και λαχανικά ή χταπόδι κρασάτο με μαϊντανό και συνοδεύστε το με πατάτα ή ψωμί ή ψητά θαλασσινά και λαχανικά με ψωμί, αν απέχετε από το λάδι.
     Γεύμα πλούσιο σε πρωτεΐνη χαμηλής περιεκτικότητας σε λίπος, αλλά και επαρκές σε ενέργεια και θρεπτικά συστατικά.
     Δευτερεύον γεύμα που θα μπορούσατε να το συνδυάσετε, μια αραβική πίτα με σαλάτα και ταχίνι ή ένα κρύο σάντουιτς με ψητά λαχανικά και σος μουστάρδας και μελιού.
     
    Μεγάλο Σάββατο
     Και φτάσαμε στο Μ. Σάββατο. Για την μέρα αυτή επιλέξαμε μια ντοματόσουπα με ή χωρίς λάδι, εμπλουτισμένη με λαχανικά της εποχής και ρύζι ή πατάτα σε συνδυασμό με ψωμί ή παξιμάδι (στις κατάλληλες ποσότητες) για περισσότερη ενέργεια.
     Μια επιλογή θρεπτική, αλλά και φιλική για το πεπτικό, που θα το προετοιμάσει για την ομαλή εισαγωγή των μη αρτύσιμων τροφίμων που θα ακολουθήσει τις επόμενες ώρες. Η εισαγωγή αυτή καλό θα είναι να γίνει σταδιακά και με μέτρο προς αποφυγήν δυσάρεστων «αντιδράσεων» από το πεπτικό.
     
    Τι θα ήταν καλό να προσέξω;
     Η νηστεία είναι μια κατάσταση, χαρακτηριστικό της οποίας είναι η αποχή από συγκεκριμένα τρόφιμα. Δεν υπάρχει λοιπόν λόγος να παρεκκλίνει κάποιος από τον καθημερινό του διατροφικό προγραμματισμό και να τροποποιήσει τις διατροφικές του συνήθειες.
     Σημεία κλειδιά για την αποφυγή των οποιοδήποτε πιθανών υπερβολών είναι βασικά ο καλός σχεδιασμός και η μη παράλειψη γευμάτων. Διασφαλίστε ισορροπία στα γεύματά σας σε ενεργειακό και θρεπτικό επίπεδο τόσο σε μακροθρεπτικά, όσο και σε μικροθρεπτικά συστατικά και επιδιώξτε την ποικιλία σε τρόφιμα που θα επιλέξετε να καταναλώσετε, και δεν θα υπάρχει ανάγκη για τσιμπολόγημα και υπερκατανάλωση κυρίως αμυλούχων τροφίμων. (κυρίως λόγω μη επαρκούς πρόσληψης πρωτεΐνης, που προσφέρει και μεγαλύτερο κορεσμό συγκρινόμενη με τους υδατάνθρακες).
     Και μην ξεχνάτε ένα ακόμη βασικό χαρακτηριστικό της νηστείας είναι η εγκράτεια και ο αυτοέλεγχος…
     Διατροφικά tips για τις γιορτινές μέρες που θ’ ακολουθήσουν.
     – Μέτρο κι εγκράτεια, όσον αφορά στην επανεισαγωγή κρέατος και των παραγώγων του στο διαιτολόγιό σας.
     – Η κατανάλωση σαλάτας όπως και σε πολλές άλλες περιπτώσεις, συμβάλλει στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης λιπαρών και θερμιδογόνων τροφίμων.
     – Φροντίστε να έχετε, οργανωμένα και ξεκάθαρα γεύματα, ακόμη και αυτές τις μέρες.
     – Εκμεταλλευτείτε τον καιρό για βόλτες και περπάτημα ως αφορμή για να απομακρυνθείτε από το γιορτινό τραπέζι.
     – Καταναλώστε αλκοόλ με μέτρο, στο πλαίσιο της κοινωνικοποίησης σας στην παρέα. Γιατί αυτό που τελικά έχει σημασία είναι να περάσετε όμορφα με τους ανθρώπους που θα έχετε γύρω σας αυτές τις μέρες…
    Πηγή: http://www.agioritikovima.gr

    ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ...




    ΜΙΑ ΑΛΛΙΩΤΙΚΗ ΠΥΡΑΜΙΔΑ... Η ΠΥΡΑΜΙΔΑ ΤΟΥ MASLOW


    Ο Αβραάμ Μάσλοου (Abraham Harold Maslow1 Απριλίου 1908 – 8 Ιουνίου 1970) ήταν Αμερικάνος ψυχολόγος ο οποίος έμεινε γνωστός για την θεωρία ιεράρχησης των αναγκών ή αλλιώς την Πυραμίδα του Maslow (όπως είναι ευρέως γνωστή) που υποστηρίζει ότι υπάρχουν πέντε επίπεδα αναγκών, από τα οποία εξαρτάται όλη σχεδόν η συμπεριφορά μας. 
    Αυτά τα ταξινόμησε ιεραρχικά, από τα πιο βασικά και πρωτόγονα, μέχρι τα πιο πολιτισμένα και ώριμα. Έτσι στη βάση συναντάει κανείς τις ανάγκες για επιβίωση, τροφή, νερό, ύπνο κ.ά. , στο επόμενο επίπεδο την ανάγκη για ασφάλεια, ακολουθούν οι ανάγκες για κοινωνική αποδοχή και αυτοεκτίμηση, φτάνοντας στην κορυφή που βρίσκονται οι ανάγκες για αυτολοκλήρωση. 
    Όπως μπορείτε να καταλάβετε για να μεταβεί κάποιος απ' το ένα επίπεδο στο άλλο πρέπει προηγουμένως να έχει καλύψει το προηγούμενο... Παρατηρώντας την πυραμίδα βλέπουμε πως βασικές ανάγκες θεωρούνται οι βιολογικές ή αλλιώς φυσιολογικές στις οποίες περιλαμβάνεται και η ανάγκη για τροφή, ως απαραίτητη προϋπόθεση για να ανέβει κανείς στο επόμενο "σκαλοπάτι"!
    Αξίζει να σημειωθεί πως η θεωρία του Μάσλοου έχει επηρεάσει σημαντικά όλον τον κόσμο!

    Κυριακή 5 Απριλίου 2015

    Τέλος Β' φάσης project!


    Το β' μέρους του project μας τελείωσε δίνοντας μας την ευκαιρία να ασχοληθούμε με τα παρακάτω ενδιαφέροντα θέματα:
    • η διατροφή στην αρχαιότητα
    • η διατροφή στα βυζαντινά χρόνια
    • η διατροφή σε άλλες χώρες
    • οι σημαντικότερες διεθνείς κουζίνες
    • μεταλλαγμένα προϊόντα (ΓΤΟ) και όσα πρέπει να γνωρίζουμε
    • η σωστή ανάγνωση των ετικετών που φέρει η κάθε συσκευασία

    Και συνεχίζουμε δυναμικά για το γ' και τελευταίο μέρος του project μας!!!!