Τρίτη 17 Μαρτίου 2015

ΔΥΟ ΟΨΕΙΣ ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΣ...ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ ΚΑΙ ΥΠΟΣΙΤΙΣΜΟΣ

Παιδικός υποσιτισμός...


Απέναντι στην παχυσαρκία στέκεται ο παιδικός υποσιτισμός...
95 εκατομμύρια παιδιά στον κόσμο υποφέρουν από τις επιπτώσεις του υποσιτισμού, το 90 τοις εκατό των οποίων ζουν στην υπο-Σαχάρια Αφρική και τη Νότια Ασία. Ο υποσιτισμός ευθύνεται για το ένα τρίτο των 8,8 εκατομμυρίων θανάτων παιδιών κάτω των 5 ετών κάθε χρόνο.
Οι περισσότερες οικογένειες στις χώρες που μαστίζονται από τον υποσιτισμό δεν έχουν τα μέσα να παρέχουν τροφή υψηλής διατροφικής αξίας- κυρίως ζωικής προέλευσης όπως γάλα, κρέας και αβγά- που τα παιδιά τους χρειάζονται για να μεγαλώσουν και να αναπτυχθούν κανονικά. Αντίθετα, αγωνίζονται για να επιβιώσουν- μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας- τρεφόμενες κυρίως με δημητριακά, καλαμπόκι ή ρύζι, που αντιστοιχεί στο να τρέφονται απλά με ψωμί και νερό.
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα μάχονται εδώ και χρόνια κατά του παιδικού υποσιτισμού προσπαθώντας να κρατήσουν στη ζωή εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά. Το 2010 η οργάνωση περιέθαλψε 250.000 παιδιά που υπέφεραν από σοβαρό υποσιτισμό σε 34 χώρες.  Πέρα από την περίθαλψη των σοβαρά υποσιτισμένων παιδιών, οι ΓΧΣ προσπαθούν να μειώσουν τον αριθμό των παιδιών που υποκύπτουν στον οξύ υποσιτισμό μέσα από νέες στρατηγικές αντιμετώπισης της ασθένειας.
Το 2010 οι ΓΧΣ άρχισαν να διανέμουν διατροφικά συμπληρώματα σε παιδιά ηλικίας κάτω των δύο ετών για να μην υποκύψουν στον οξύ υποσιτισμό. Στο Νίγηρα, όπου τη χρονιά που μας πέρασε ένας ιδιαίτερα καταστροφικός λιμός απείλησε τις ζωές εκατοντάδων χιλιάδων μικρών παιδιών, οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα πραγματοποίησαν μία μαζική εκστρατεία διανομής έτοιμων προς χρήση διατροφικών σκευασμάτων σε περισσότερα από 200.000 παιδιά, καταφέρνοντας να μειώσουν σημαντικά τα ποσοστά θνησιμότητας στη χώρα.
Παράλληλα με τις μεγάλης κλίμακας προληπτικές διανομές αυτών των συμπληρωμάτων τροφής, οι ΓΧΣ προσπάθησαν να ασκήσουν πιέσεις στις χώρες του Δυτικού κόσμου για να στρέψουν την προσοχή τους στα υποσιτισμένα παιδιά και να αυξήσουν τη χρηματοδότησή τους σε προγράμματα καταπολέμησης του παιδικού υποσιτισμού που προωθούν τη χορήγηση εμπλουτισμένων με θρεπτικά συστατικά τροφίμων. Η διεθνής εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης “Starved for Attention” -www.starvedforattention.org κινητοποίησε χιλιάδες πολίτες που υπέγραψαν μία έκκληση παροτρύνοντας τις μεγάλες δωρήτριες χώρες επισιτιστικής βοήθειας, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Καναδάς, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ιαπωνία, να προσπαθήσουν να προσφέρουν μεγαλύτερες ποσότητες και καλύτερης ποιότητας τροφή στους πληθυσμούς χωρών που πλήττονται περισσότερο.
Από τον Ιούνιο του 2010 που ξεκίνησε η εκστρατεία 103.000 άτομα έχουν υπογράψει την έκκληση, ενώ ήδη έχουν αρχίσει να φαίνονται τα πρώτα σημάδια ανταπόκρισης από τη διεθνή κοινότητα. Το 2010, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων αγόρασε πέντε φορές περισσότερα διατροφικά συμπληρώματα από κάθε άλλη χρονιά. Μερικές μεγάλες δωρήτριες χώρες άλλαξαν ήδη την πολιτική τους ενώ άλλες, όπως οι ΗΠΑ και η ΕΕ δήλωσαν ότι δεσμεύονται να διασφαλίσουν ότι τα μικρά παιδιά θα λάβουν την κατάλληλη τροφή.
Πηγή: Γιατροί χωρίς σύνορα στη διεύθυνση http://www.msf.gr/tributes/ypositismos

Η συζήτηση που πραγματοποιήθηκε πάνω στο θέμα του υποσιτισμού είναι βέβαιο πως ευαισθητοποίησε τα παιδιά...τα οποία σίγουρα προβληματίστηκαν ιδιαίτερα σκεπτόμενα πόσες φορές έχουν πετάξει το φαγητό τους με τεράστια ευκολία...



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου